Pargas Rotaryklubbs höstfest 2025 firades en solig och skön fredag i september. Klubben samlades vid Bustis i Pargas, där Partours buss väntade för att ta oss vidare längs Skärgårdsvägen mot Nagu. Längs vägen noterade vi med intresse den nya cykelvägen som håller på att byggas från Prostvik färjfäste in mot Nagu centrum. Väl framme på Kyrkbacken steg vi av vid Nagu Distillerys helt nya lokaler, där vi varmt välkomnades av företagaren Jonatan Smeds. Jonatan berättade engagerat om destilleriets uppkomst och vision, varefter vi fick följa med på en intressant och informativ rundvandring.

Rundvandringen inleddes i källaren, där dryckerna lagras i ektunnor. Vi fick höra om tunnornas olika egenskaper, den inhemska alkohollagstiftningens komplexitet, även i internationell jämförelse, samt om företagets framtidsutsikter. I produktionsutrymmena fick vi en inblick i det ännu pågående byggprojektet, och den fascinerande tillverkningsprocessen som ligger bakom de olika dryckerna. Ett särskilt samtalsämne blev det stora fönstret i byggnadens gavel som vi ser som ett klokt beslut eftersom den gör att de eleganta kopparpannorna nu kan beundras även utifrån.

Efter rundvandringen var det dags för själva festligheten: en unik ginprovning, särskilt ordnad för oss. I det stämningsfullt upplysta rummet hade tre olika sorters gin dukats fram i små, nätta glas vid varje plats, alla prisbelönta på olika håll. Vi fick en kort presentation om dryckerna och instruktioner för provningen. Mer information fanns på underlaget under glasen. Först skulle vi dofta och smaka varje sort, och därefter blanda en egen gin & tonic i varje glas. Två sorters tonic fanns att välja mellan, samt garnering i form av apelsin, gurka eller lime och naturligtvis isbitar. Alla hittade sin favoritblandning, kanske till och med två.

När provningen var avslutad var det dags för middag, som bestod av utsökta pajer och fräsch sallad från L’Escale. Till maten serverades Nagu Distillerys egen akvavit som är lätt att känna igen på sin distinkta anissmak och sin charmiga etikett med kräfta, dill och sill. Kaffe och avec blev kvällens överraskning: vi fick som de allra första smaka på destilleriets helt unika äppelbrandy. Drycken är så ny att den ännu inte har ett officiellt namn godkänt av Valvira, men både den och de övriga produkterna kommer att serveras vid vårens officiella öppning.

Jonatan Smeds, tillsammans med sin fru och affärspartner, har gjort ett imponerande och modigt arbete med att utveckla Nagu Distillery till ett idag internationellt erkänt företag. Företaget är starkt Nagu-profilerat och lyfter stolt fram skärgården i alla sammanhang. Vi fick ta del av deras resa och uppleva något helt unikt.

Vi återvände glada, nöjda, mätta och belåtna med bussen tillbaka till Pargas, och ser fram emot följande fest!

Share This